Praga-Haiti: takový je název humanitárního rozvojového projektu, který realizuje malá nezisková organizace Fidcon. Smyslem projektu je přímá pomoc v nejchudší oblasti Haiti, tzv. Severozápadním teritoriu, do kterého patří i vesnička Baie de Henne, ve které působí český misionář z řádu oblátů P. Roman Musil.

 

Aktuálním cílem Fidconu na Haiti je výstavba studní s pitnou vodou.

 

Na Haiti pomáhá už od června 2009 speciálně upravený nákladní automobil Praga V3S s nástavbou "montážní dílna". Vozí potraviny, materiál, léky, slouží jako autobus. Během dvou misí, které absolvoval Fidconem vyslaný technik, se podařilo zaučit v její obsluze a údržbě domorodého řidiče. V nejbližších týdnech zahájí na Haiti činnost čtyřčlenná výprava, která má ještě náročnější úkol - odvrtat a osadit asi 20 studní s pitnou vodou. Do Karibiku bylo transportováno další nákladní vozidlo, tentokrát s nástavbou "sklápěč", vrtná souprava a výkonný kompresor.

 

Projekt Praga-Haiti je možné podpořit:

1. vybudujte vlastní studnu na Haiti: v rámci druhé fáze projektu nabízíme možnost "zakoupení" (sponzorování) si vlastní studny na Haiti

2. finančním darem na účet veřejné sbírky projektu: 2137396359/0800

3. dárcovskou SMS (DMS): pošlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS PRAGAHAITI na číslo 87 777. Cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, projekt Praga-Haiti obdrží 27 Kč. Více informací najdete na www.darcovskasms.cz.

4. modlitbou

 

Na realizaci projektu chybí cca 1,7 mil Kč. O studny na Haiti je obrovský zájem, zvláště nyní při výskytu cholery. Fidcon chtěl pomáhat v nejchudších oblastech, o která se média ani nezajímají - projekt byl realizován již dávno před zemětřesením.

 

Kvůli neskutečné byrokracii na Haiti je v realizaci projektu velké zpoždění. V těchto dnech je na Haiti mnohem větší bezpečnostní riziko, než kdy dříve. Prosíme o podporu a modlitbu.

 

Více informací najdete na www.praga-haiti.cz