S paulínkami se dostanete k zajímavým věcem. Jednou z nich byla i práce na jedné knížce, která má brzy vyjít. Rozhodně si ji nenechte ujít…

 

Na začátku jsem si myslela, že to téma vůbec nebude pro mě – historie mě nikdy nebavila, a když už, tak bych dala přednost kterémukoliv jinému období kromě druhé světové války. Prostě nic na první pohled lákavého.

 

Ještě při psaní úvodu jsem si říkala, že je to takové pořád dokola, pořád nějaké vězení, názvy ani jména mi nic neříkaly apod. Ale už po pár stránkách jsem psala tak rychle jen proto, že jsem byla zvědavá, co bude na následujících řádcích a byla v pokušení přestat psát a začít jen číst, protože to by bylo rychlejší.

 

Při „setkání“ s názvy a jmény jsem si je dokonce začala hledat na internetu – moje znalosti historie jsou fakt otřesné. Jednou jsem upřímně rozesmála moji mamku, když jsem se jí ptala, co znamená slovo „továrišč“ – docela často se v textu opakovalo. Já zažila soudruhy jen v první třídě a ruštinu už vůbec.

 

Místy se mi zdálo, že je to trochu opakující se, rozvláčné – když se různě opakovala vyšetřování a přesuny do různých dalších vězení, ale možná to bylo spíš proto, že jsem to psala – kdybych to jen četla, tak moc dlouhé by mi to asi nepřipadalo. Navíc právě ty detaily dotvářely „kouzlo“ knihy, nebyla to jen historická fakta, ale konkrétní věci. Časem jsem došla tak daleko, že jsem v pauzách mezi psaním hledala, jestli o tom jezuitovi najdu něco na internetu, mluvila o té knížce s mamkou a naším farářem (říkal, že ji četl a že byla skvělá), pak jsem se ptala kněží z Polska, jak se ta jména čtou apod. – prostě mě ten příběh fakt dostal.

 

V neposlední řadě to pro mě byl velký příklad víry, člověk najednou reálně viděl, co ti lidé prožívali. A pak mě to přivedlo k otázce – oni za tak strašných podmínek svoji víru opravdu žili… a co já?!

 

Prostě knížka, kterou rozhodně neodložíš mezi rozečtené :-)

 

 

Informace o otci Walterovi najdete např. zde:

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=16130

http://www.tedeum.cz/5_2010/kindlerova_otec_ciszek_052010.htm

http://www.ciszek.org/About_Ciszek.html